Video: Toxines in de kuil: hoe zit dat?
Wat zijn Mycotoxines?
Mycotoxines zijn gifstoffen die in het ruwvoer, het krachtvoer en de bijproducten van de koeien kunnen zitten. In bijna alle kuilen zitten mycotoxines, echter varieert de hoeveelheid toxines die in de kuil zitten. Toxines worden geproduceerd door schimmels en gisten. Ze hebben niet altijd direct een heftig ziektebeeld tot gevolg bij koeien, toch kunnen toxines leiden tot grote gezondheidsproblemen bij rundvee. De teelt, het oogsten en het conserveren bepalen de hoeveelheid en variant van toxines in de kuil.
Er bestaan verschillende mycotoxines, tot wel 500 verschillende soorten, die in de kuil voor kunnen komen. Schimmels zoals Aspergillus, Penicillium en Fusarium kunnen die giftige stoffen produceren. Zo produceert Fusarium tijdens de teelt en opslag van het gewas de stoffen nivalenol (NIV), zearalenon (ZEA) en deoxynivalenol (DON).
Wat voor impact hebben toxines op koeien?
Uit onderzoeken blijkt dat toxines direct invloed hebben op de voeropname, het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en de vertering. Toxines hebben meer invloed op de gezondheid van de koeien dan men verwacht. De stof zeararlenon (ZEA) kan tot grote vruchtbaarheidsproblemen leiden bij melkvee. En de andere gifstoffen beïnvloeden het afweersysteem en de weerstand van een koe. Door een lagere weerstand en een slechter afweersysteem zijn uw koeien vatbaarder voor infecties en ziekten. Wat uiteindelijk grote gevolgen en hoge kosten met zich mee brengen.
Symptomen van koeien die last hebben van een overmatige hoeveelheid toxines zijn verteringsproblemen, uierontsteking, klauwproblemen en gewrichtsontstekingen, verlaagde melkproductie, dof in het haar en andere onverklaarbare infecties.
Voorkomen van gezondheidsproblemen
Voorkomen van problemen is beter dan het genezen van de gevolgen. Met een toxinebinder bindt u toxines en overtollig ammoniak in de vertering. Dit zijn 100% natuurlijke en bewezen producten die zorgen dat de mycotoxines gebonden worden en deze onschadelijk zijn, hierdoor voorkomt u gezondheidsproblemen. Daarnaast zal de vertering beter verlopen en zal er een betere voerefficiëntie ervaren worden.
Veehouders die een toxinebinder voeren ervaren vaak dat de koeien het makkelijker doen en minder problemen hebben. De reactie die we vaak horen is; het kost toch niet zo veel en we hebben een stuk minder problemen!
Tekst: Jacques Koops