Brits parlement verbiedt export van levend vee
Op dinsdag 14 mei keurde het Britse parlement het verbod goed. Het wetsvoorstel maakt een einde aan de export van levend vee, geiten, varkens en paarden met als doel slachten of mesten.
Brexit
Douanebeperkingen die relatie houden met de Brexit veroorzaakten, al sinds 2020, een flinke rem op de export van levende dieren. Dit nieuwste exportverbod lijkt met name de schapensector hard te raken. Voor de Brexit exporteerden Groot-Brittanië jaarlijks 1,6 miljoen dieren. „Al tientallen jaren lang hebben landbouwhuisdieren deze zinloze en moeizame export naar het continent moeten doorstaan – maar nu niet meer!”, liet Philip Lymbery, directeur van Compassion in Worldfarming (CIWF) weten in een reactie.
De verschillende, voor dierenrechten strijdende organisaties, benadrukken dat de export van levend vee een bron is van stress en lichamelijk lijden door overbevolking, extreme temperaturen en ziekten.
Dit is een grote dag om te vieren waar al lang naar uitgekeken is
Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming (CIWF)
Verschillende landen gingen voor
Het Verenigd Konikrijk is niet het eerste land dat de export van levend vee aan banden ligt. Nieuw-Zeeland en Brazillië stelden in 2023 reeds een verbod in op de export van levend vee. Australië beloofde onlangs de export van levende schapen in 2028 te beëindigen.
‘We zijn getuige van een 'groeiend momentum' over de hele wereld om de export van levende dieren te beëindigen’, laat de CIWF in een persbericht weten.
Gelijkwaardige importnormen
De Farmers Union (boerenvakbond) Wales, steunt de Britse regering in haar wens om een 'wereldleider op het gebied van dierenwelzijn' te worden. De bond roept de overheid echter wel op boeren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland door gelijkwaardige importnormen te eisen.
De National Farmers Union, de belangrijkste Britse boerenorganisatie steunt het exportverbod niet. De boerenorganisatie maakte afgelopen maanden juist haar twijfels over, met name het stopzetten van de export van Britse schapen, openbaar.
Moge deze historische mijlpaal als voorbeeld dienen voor de EU
NGO Eurogroup For Animals in een toespraak tot de Europese Commissie
EU-landen nog verdeeld
In december 2023 stelde de Europese Commissie voor om de wetgeving inzake dierenwelzijn tijdens transport aan te scherpen, door de reistijden te verkorten, de beschikbare ruimte te vergroten en het transport bij extreme temperaturen te beperken. Een verbod stelde de EU echter niet in.
Duitsland dringt inmiddels ook aan op strengere exportregels voor levend vee. De initiatiefwet die het land hiervoor indiende, maakt echter geen eind aan de export naar derde landen.
Frankrijk en Spanje daarentegen zijn, aangespoord door hun exportindustrieën, juist tegen een exportverbod en geven de voorkeur aan het verbeteren van de transportomstandigheden.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Euractiv