Gras eraf, BlueN erop
BlueN voorziet gras van natuurlijke stikstof na eerste maaisnede
Geen stikstof-boost maar geleidelijke stikstofgift
Met BlueN kunnen gewassen op een natuurlijke wijze stikstof binden uit de lucht net als vlinderbloemigen. BlueN levert daarbij gemiddeld 30kg stikstof per hectare, en heeft als plus dat het geleidelijk stikstof levert, gespreid dus over het groeiseizoen: zo’n 2-3 kg N per week. Jukema: “Bij een lang groeiseizoen zoals bij grasland en mais kan dit nog wat meer zijn. De hoeveelheid stikstof die BlueN kan leveren hangt behalve van de teeltduur ook af van de overige N-bemesting. Des te krapper die is, des te meer stikstof BlueN kan leveren.”
“Bij kunstmest geef je het gewas een boost van bijvoorbeeld 40kg N bij 150kg KAS na de eerste snede. BlueN is daarbij geen vervanging maar een aanvulling. Je geeft iets minder KAS en vult aan met BlueN. Doordat de werking van BlueN bovendien lang door gaat, blijft BlueN doorleveren op het moment dat de werking van de kunstmest minder wordt. Zo vult BlueN aan, en blijft het gras langer groen en langer aan de groei.”
Hoe werkt BlueN in grasland?
"BlueN bevat de bacterie Methylobacterium Symbioticum. Deze bacterie stelt gewassen in staat om stikstof (N2) uit de lucht te binden. Als er na het maaien voldoende groene delen overblijven, dan zal de bacterie het gras wat er bijgroeit opnieuw koloniseren. Na ongeveer zeven dagen wordt de eerste stikstof aan de plant afgegeven. Zorg er daarom voor dat er een groene stoppel achterblijft bij het maaien.
BlueN moet de plant binnen kunnen
Zo lang de plant groen blijft, blijft BlueN werkzaam. “Belangrijk bij de toepassing is dat de huidmondjes open staan. De bacterie moet namelijk wel naar binnen kunnen”, zegt Jukema. “Is dat niet het geval, dan zal het product niet of onvoldoende werken. Tijdens de toepassing is het daarom erg belangrijk dat het blad voldoende actief is. Voer de bespuiting daarom altijd uit onder groeizame omstandigheden. Op de dag van toepassing moet het tussen de 15°C en 25°C zijn, en de nachttemperatuur moet minimaal 5 graden zijn. Deze omstandigheden zijn er meestal wel 1 à 2 weken na de eerste snede. BlueN hoeft maar 1 keer per jaar te worden toegepast en moet er wel 2 weken voor het maaien op.”
Daarnaast is een actief groeiend gewas van belang omdat de plant dan meer methanol produceert, waardoor de bacterie naar de huidmondjes wordt gelokt.
BlueN-adviesmodule
Om telers en loonwerkers te ondersteunen bij het kiezen van het juiste moment van toepassing, heeft Corteva Agriscience een BlueN-adviesmodule ontwikkeld.
Deze module kunt u hier raadplegen.
Proefresultaten BlueN
Door de WUR in Vredepeel is in 2022 een proef gedaan met BlueN® in grasland. Hier zagen we een hogere drogestof en kVEM opbrengst door gebruik van BlueN®. Ook bij de WUR in Lelystad kwam dit naar voren in een proef met grasgroenbemesters. Het advies is om niet te besparen op de eerste giften. BlueN® levert namelijk 2-3 kg N per week en niet in 1 keer 40 kg zoals bij 150 KAS bijvoorbeeld.
U kunt de proefresultaten van Vredepeel hier bekijken.
U kunt de proefresultaten van Lelystad hier bekijken.
Meer informatie over BlueN vindt u op de website blueN.nl.