Arbeidsinspectie constateert op 70 procent van de bezochte melkveebedrijven overtredingen bij herinspecties
In 2021 hebben er steekproefsgewijs inspecties plaatsgevonden op melkveebedrijven door de Arbeidsinspectie. Deze waren vooraf aangekondigd. De eerste inspecties gaven aanleiding om nog een aantal herinspecties te doen. Deze zijn in 2023 uitgevoerd. De Arbeidsinspectie heeft onlangs aan Stigas terugkoppeling gegeven over de resultaten. Aanleiding voor deze herinspectie was het hoge aantal arbeidsongevallen dat in de rundveehouderij voorkomt.
Aandachtspunten
Tijdens de bezoeken controleerde de Arbeidsinspectie of de bedrijven voldeden aan de Arbo wet en -regelgeving. Zo werd er onder andere gecontroleerd of men beschikte over een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De algemene conclusie van de terugkoppeling is dat er op veel melkveebedrijven nog voldoende aandachtspunten rond veiligheid zijn om alert op te blijven.
Het aantal overtredingen varieerde van één tot zes per bedrijf. Op hoofdlijnen waren dit een niet volledige ingevulde of niet aanwezige RI&E, niet op tijd keuren, gebrekkige arbeidsmiddelen, het niet veilig opslaan van gevaarijke stoffen en de deugedelijkheid en constructie van silo's. Deze punten werden tijdens de inspecties meermaals aangetroffen.
Advies
Stigas adviseert enkele praktische en simpele oplossingen om deze risico's weg te nemen: 'Zorg voor deugdelijke ladders en monteer zo mogelijk een beugel waarachter je deze kunt vastzetten. Gebruik de juiste bescherming van de aftaktussenas. Voorkom dat iemand in de mestput valt, door deze af te schermen. Ben je bewust van de gevaarlijke stoffen die je gebruikt, zoals formaldehyde en gebruik hier de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen bij. Voorkom ongelukken voor jezelf, je medewerker of gezinslid en wacht niet met het oplossen hiervan.'
Overtredingen
De overtredingen per onderwerp waren op hoofdlijnen:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): niet volledig ingevuld of geen plan van aanpak aanwezig;
- Arbeidsmiddelen: niet (op tijd) gekeurd, geen adequaat onderhoud of ontbreken van schermen of beveiliging;
- Gevaarlijke stoffen: opslag middelen zonder lekbak of opslag van stoffen die niet bij elkaar opgeslagen mogen worden;
- Veilige werkomgeving: deugdelijkheid en constructie van silo’s, aanrijdgevaar van silo’s, valgevaar van zolders en hoger gelegen opslagplaatsen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Hermien van der Aa
Bron: Stigas