Melkveehouder bespaart flink op de arbeidsuren door ingebruikname melkrobot
De familie Salverda melkt in het Friese Vegelinsoord 180 koeien. Het bijbehorend jongvee houden ze op een aparte locatie 300 meter verderop. Tot de ingebruikname van de robot molk de familie Salverda de koeien in een 20 stands binnenmelker van Manus (later DeLaval). Slijtage van de oude melkstal en het soms lastig rond kunnen zetten van het melken, deden de familie besluiten over te stappen op robot melken.
Snel gewend
De overgang naar het robot melken, verliep vrij gemakkelijk, aldus Salverda. „Ze zeggen altijd dat de koeien eerder zijn gewend dan de boer, en dat klopt ook wel”, blikt de melkveehouder terug. Om er vervolgens snel aan toe te voegen dat hij weinig moeite had met het melken met de robot, maar dat het hem wel wat tijd kostte om een nieuw dagritme op te bouwen. Nu, acht maanden na de ingebruikname van de robot is het aantal ophaalkoeien minimaal.
Meer rust
„Er is door de robot veel meer rust in de stal gekomen”, vertelt Salverda. „De koeien waren snel gewend aan het nieuwe ritme. In het begin als je een koe ging halen, dan reageerden andere koeien daar ook op. Dat zie je nu helemaal niet meer. Koeien die weten dat ze niet door de robot hoeven, blijven rustig liggen wanneer ik een koe overeind jaag. En daarbij weten de koeien die je elke dag op moet halen ook precies wat ze te doen staat. Zodra ze je aan zien komen lopen, staan ze vaak al op. Er is één koe die achter een speen dwars heeft staan waardoor ze niet zelf door de robot kan, en die begint al te lopen zodra ze mij bezig hoort bij de robot.”
Niet alleen de koeien hebben meer rust. Ook de melkveehouder bespaart flink wat arbeidsuren met het installeren van de robot. „Waar we in het verleden per melkbeurt met 2 man 2,5 uur werk hadden, kan ik het nu in mijn eentje in een uurtje af”, rekent Salverda voor.
Melkproductie nog niet veel gestegen
De melkproductie van de koeien is met de komst van de robot nog niet veel gestegen. „De koeien moeten eerst allemaal een keer afkalven en dan komt dat wel goed”, legt Salverda uit. „Daar ga ik tenminste wel vanuit, anders is het ook niet goed. Als je drie keer per dag gaat melken stijgt de productie ook, dus ik ga ervan uit dat dat bij melken met een robot niet anders zal zijn.”
Koeien blijven binnen
De koeien van Salverda staan jaarrond op stal. Daar verandert de komst van de robot niks aan. „Mijn koeien staan al bijna 20 jaar binnen. Ik vind Nederland een hartstikke mooi land, maar het is altijd wat. Of het is te nat of het is te droog. Binnen is het gewoon altijd hetzelfde. Ik vind buiten wel mooi, maar binnen is makkelijker”, motiveert Salverda de keuze om de koeien binnen te houden.
De koeien liggen op een koematras in ligboxen met een dikke laag zaagsel. „Dat moeten we ook nog een keer renoveren, maar we hebben nu eerst het melken aangepakt”, licht Salverda toe.
Klaar voor de toekomst
De melkveehouder legde afgelopen week een gedeelte van zijn dak vol met zonnepanelen. „We wekken nu net iets meer stroom op dan dat we voor eigen gebruik nodig hebben”, legt Salverda uit. „We denken erover in de toekomst een accu aan te schaffen waarin we de energie die we overdag produceren, maar niet gebruiken, kunnen opslaan. Dit vraagt echter om een minimale hoeveelheid stroom en daar hebben we met de aanleg van de zonnepanelen rekening mee gehouden.