Rabobank: melkprijs van 50 euro binnen bereik
De Nederlandse melkaanvoer daalde in de eerste drie maanden van 2024 met 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Rabobank verwacht ook voor het tweede en derde kwartaal nog een daling, maar in het vierde kwartaal zal de melkproductie naar verwachting toenemen. Deze verwachte stijging in het vierde kwartaal komt vooral doordat de geleverde melkvolumes tijdens dezelfde periode vorig jaar relatief laag waren.
Als gevolg van neerslag in de afgelopen periode begon het weideseizoen dit jaar later. In de afgelopen maanden daalden de prijzen voor krachtvoer, terwijl de prijzen voor mestafzet stegen. Dit laatste zorgt volgens de bank voor meer druk op de liquiditeit. Daar staat tegenover dat de melkprijzen de afgelopen periode zijn gestegen. Dit geeft melkveebedrijven mogelijk wat lucht.
Toch blijven verdere oplopende uitdagingen met betrekking tot de kosten voor mestafzet een punt van zorg voor de Rabobank. ‘Het is daarom belangrijk om de liquiditeit te blijven monitoren’, meldt de bank in de kwartaalupdate van de zuivelmarkt.
Slachtprijzen rundvee gestegen
Het aantal rundveeslachtingen in Nederland steeg in januari, februari, maart en april van dit jaar met ruim 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waardoor de bank rekening houdt met een daling van de melkveestapel in de eerste helft van 2024. Sinds januari zijn de slachtprijzen ook met ongeveer 9 procent gestegen tot 4,10 euro per kilo in de tweede helft van april.
De bank verwacht geen grote stappen vooruit in de vraag naar zuivel dit jaar. Tekenen van herstel worden vermengd met signalen van vraaguitval als prijzen te snel stijgen. Consumenten blijven volgens de Rabobank voorzichtig in hun uitgaven, terwijl retailers en restauranteigenaren vaak nog met dunne marges werken.
Droogte in Nieuw-Zeeland
De melkaanvoer in de zuivelexporterende regio’s blijft onder druk staan. De lage winstgevendheid in de afgelopen twaalf maanden heeft geleid tot een afname van de melkveestapel in belangrijke regio's zoals de Verenigde Staten (VS) en Zuid-Amerika. Ook het weer heeft de melkproductie de afgelopen periode negatief beïnvloed, met drogere omstandigheden in Nieuw-Zeeland en veel regenval in Noordwest-Europa.
Rabobank verwacht vooral in het tweede kwartaal van 2024 een grotere daling in de melkaanvoer dan eerder verwacht, namelijk -0,5 procent in plaats van -0,2 procent. Voor het derde en vierde kwartaal verwacht de bank wel een groei ten opzichte van de achterblijvende melkaanvoer in dezelfde periode vorig jaar.
Meer kaas verkocht
De zuivelconsumentenprijsindex van de 27 landen uit de Europese Unie liet in maart lagere prijzen zien voor boter (-1,8 procent), vloeibare melk (-5,1 procent) en kaas (-1,9 procent) ten opzichte van maart 2023. In vergelijking met januari kwam de deflatie tot stilstand voor kaas en vloeibare melk (-0,1 procent), terwijl de boterprijzen stegen (2,1 procent).
In Duitse supermarkten was na drie maanden van groei in januari ook sprake van lagere boterverkoopvolumes op jaarbasis. Dit terwijl de kaasverkoopvolumes nu al tien maanden op rij zijn gestegen. Rabobank voorspelt dat de vraag naar zuivel op basis van melkequivalenten in de EU in 2024 met 0,4 procent zal groeien ten opzichte van 2023, en met nog eens 0,3 procent in 2025.