Oregano essentiële olie; een essentieel hulpmiddel voor een optimale ontwikkeling van uw kalveren
Geschreven door Ellie Burroughs, technisch productmanager – herkauwers, Anpario plc.
Wat er tijdens de eerste levensweken van een kalf gebeurt, heeft een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling als vaars en op de productiviteit later in het leven. Goede voeding in de vorm van hoogwaardige colostrum, volle melk of een melkvervanger en starter gedurende de eerste levensweken is van cruciaal belang voor de groei en ontwikkeling van het kalf, maar ook op de toekomstige productiviteit.
Een suboptimale darmgezondheid kan ervoor zorgen dat de passieve overdracht van immuniteit van de koe naar het kalf mislukt of niet optimaal verloopt. Dit kan komen door een slechte of verminderde biestkwaliteit of een verminderde biestopname van het kalf. Darmgezondheid is essentieel voor het ondersteunen van een optimale groei van kalveren, en het is bewezen dat gezonde kalveren frequenter de melk- en krachtvoerautomaten bezoeken dan hun minder gezonde of zelfs zieke leeftijdsgenoten. Er wordt aangenomen dat een gezonde darm zich in een staat van eubiose bevindt, wat betekent dat het darmmicrobioom divers en goed bevolkt is. Dit is erg belangrijk voor kalveren, vooral omdat meer dan 50% van de gevallen van kalversterfte in verband wordt gebracht met darmgezondheidsproblemen en diarree. Uit onderzoek is gebleken dat 35-40% van de kalveren last heeft van diarree, waardoor de kans op vroegtijdige sterfte maar liefst vervijfvoudigt[1].
Fytogene voederadditieven geproduceerd en/of afgeleid van de gehele plant, zoals natuurlijke oregano essentiële olie (OEO), hebben veel goed gedocumenteerde eigenschappen [2,3]. De voornaamste actieve bestanddelen zijn carvacrol, thymol en p-cymeen, maar een natuurlijke olie bevat meer dan 100 actieve bestanddelen, waarvan is aangetoond dat deze synergetisch werken. Oregano essentiële oliën hebben verschillende functies, te weten: antioxiderende, ontstekingsremmende, antimicrobiële, anti-protozoaire en immunomodulerende functies [2,3]. Al deze functies spelen een belangrijke rol bij het behouden en optimaliseren van een goede darmgezondheid en het garanderen van optimale gezondheid en prestaties van het kalf zelf. Bovendien bevat het veel vluchtige en aromatische verbindingen die betrokken zijn bij de reuk en kunnen worden gebruikt om de eetlust van kalveren te vergroten, waardoor de voeropname wordt ondersteund.
Het is aangetoond dat zwaardere kalveren bij het spenen en kalveren met een hogere gemiddelde dagelijkse groei vanaf de geboorte tot het spenen een hogere melkproductie hebben tijdens de eerste lactatie[4]. Ook wordt de correlatie gezien tussen een hogere dagelijkse groei en lichaamsgewicht en een betere vruchtbaarheid in vaarzen. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat kalveren de beste start krijgen om hun levenslange prestaties te ondersteunen, waardoor hun genetische potentieel kan worden bereikt. Het toevoegen van OEO aan het voer, melk of drinkwater is één van de manieren waarop dit kan worden bereikt.
Verbeterd speengewicht – Ondersteunt een verbeterde levenslange productiviteit
Een onafhankelijk onderzoek werd uitgevoerd bij het AgriFood and Biosciences Institute (AFBI) in Noord-Ierland om het effect van OEO (Orego-Stim™ Liquid, Anpario plc) op de groei en gezondheid van kalveren te beoordelen. Kalveren die kunstmelk kregen aangevuld met het OEO-additief waren 2 kg zwaarder bij het spenen (56 dagen oud) en 2,9 kg zwaarder op de leeftijd van 70 dagen (Figuur 1).
Vergeleken met de kalveren uit de controlegroep, die melkvervanger zonder toevoegingen kregen, hadden de kalveren in de OEO groep ook een 6,8% hogere gemiddelde dagelijkse groei (Figuur 2).
Als we de voordelen van de extra gewichtstoename in ogenschouw nemen, zou dit naar schatting 21-31 kg melk extra kunnen opleveren in de eerste lactatie. Uit het onderzoek bleek ook dat kalveren die melk met oregano essentiële olie kregen vaker de melkautomaten bezochten.
Diarreecontrole - Cryptosporidium
Naast het ondersteunen van de groeiprestaties van kalveren, is ook aangetoond dat OEO-suppletie in de vorm van Orego-Stim Liquid de uitscheiding van Cryptosporidium helpt verminderen [5]. Cryptosporidium, een belangrijke oorzaak van kalverdiarree, veroorzaakt langdurige schade aan de darmwand, verminderde opname van voedingsstoffen en slechte groeiprestaties en kan uiteindelijk zelfs fataal zijn. De piekuitscheiding van Cryptosporidium-oöcysten vindt plaats tijdens de eerste 2-3 levensweken, dus vroegtijdig ingrijpen om vermenigvuldiging van deze parasiet, die aanzienlijke kosten voor de zuivelindustrie met zich meebrengt, te voorkomen, is essentieel. Uit het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Reading [5], bleek dat kalveren die restmelk kregen aangevuld met Orego-Stim Liquid, 62% lagere niveaus van Cryptosporidia in hun ontlasting hadden vergeleken met kalveren die een controledieet kregen van restmelk zonder verdere toevoegingen. Bovendien liet het onderzoek ook zien dat kalveren met OEO-suppletie een hogere gewichtstoename hadden op de leeftijd van 10 dagen, met een extra toename van 186 gram lichaamsgewicht per dag.
Vermindering van antimicrobieel resistente bacteriën
De samenstelling van het 100% natuurlijke, op OEO gebaseerde fytogene Orego-Stim (Anpario plc) is onlangs gepatenteerd voor het verminderen van antimicrobieel resistente bacteriën bij melkkalveren. Het patent werd toegekend na een gecombineerd en succesvol onderzoeksprogramma met de Universiteit van Reading, waarbij proefresultaten een significante vermindering van antimicrobieel resistente E. coli in de mest van melkkalveren laten zien. Antimicrobiële resistentie (AMR) is een mondiaal probleem, vooral als het gaat om resistentie tegen cefalosporines van de derde en vierde generatie[6]. Deze zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermeld als ‘antimicrobiële middelen met de hoogste prioriteit en van cruciaal belang’[7].
In de proef hadden kalveren die de OEO (Orego-Stim Liquid, Anpario plc) toegevoegd kregen in de restmelk significant lagere niveaus van E. coli resistent tegen cefalosporines van de vierde generatie in de mest. Bij de kalveren uit de controlegroep was 44,1% van de E. coli resistent tegen het antibioticum, maar dit werd teruggebracht tot slechts 12,6% toen het 100% OEO-additief werd toegevoegd (Figuur 3). Interessant genoeg bleef dit effect ook behouden nadat de OEO-suppletie op de leeftijd van 10 dagen was gestopt[6].
Consistente resultaten worden gedreven door de kwaliteit en kwantiteit van de geleverde ingrediënten
Het kiezen van een consistente OEO-bron van hoge kwaliteit is essentieel. Wij begrijpen dat bij het opfokken van kalveren consistentie van cruciaal belang is. Productbetrouwbaarheid is de sleutel tot consistente resultaten.
Het is bekend dat de essentiële oliën van oreganoplanten over de hele wereld sterk kunnen variëren wat betreft het gehalte en de concentratie aan actieve bestanddelen. Deze variatie kan afhangen van de locatie, het bodemtype, het klimaat en de hoogte. In andere gevallen kunnen synthetische stoffen worden gebruikt, maar dit betekent dat de meer dan 100 actieve stoffen in natuurlijke olie, die synergetisch werken voor optimale voordelen, verloren gaan. Daarom is het gebruik van een met stoom gedestilleerde essentiële oregano-olie, die 100% natuurlijk is en onder nauwkeurige omstandigheden wordt geproduceerd, erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het eindproduct batch na batch een consistent hoge kwaliteit heeft. Orego-Stim van Anpario is verkrijgbaar als poeder of vloeibare variant voor toepassing in melk(vervangers) of het voer. Dit biedt flexibiliteit bij de toepassing om de darmgezondheid van het kalf en optimale levenslange prestaties te helpen ondersteunen.
Referenties zijn beschikbaar op verzoek.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@thefeedcompany.nl of sales@anpario.com
1. Potter T., Aldridge B. (2010). Systematic Approach to Calf Pneumonia. UK Vet. Livest. 15 (6), 31–34. doi: 10.1111/j.2044-3870.2010.tb00317.
2. Hammer KA, Carson CF, Riley T V. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol. 1999;86:985–90.
3. Si W, Gong J, Tsao R, Zhou T, Yu H, Poppe C, et al. Antimicrobial activity of essential oils and structurally related synthetic food additives towards selected pathogenic and beneficial gut bacteria. J Appl Microbiol. 2006;100:296–305.
4. Chester-Jones, H., Heins, B.J., Ziegler, D., Schimek, D., Schuling, S., Ziegler, B., De Ondarza, M.B., Sniffen, C.J. and Broadwater, N., 2017. Relationships between early-life growth, intake, and birth season with first-lactation performance of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, 100(5), pp.3697-3704.
5. Ray, P. P., Allison, S., Wilde, D. and Rymer, C., 2020. The effect of inclusion of an oregano essential oil in the milk of calves on Cryptosporium shedding. Advances in Animal Biosciences, 11(1), 1-186.
6. Ray P. P., Rymer, C. and Wilde, D., 2019. Effect of dietary supplementation of calves with essential oils on faecal bacteria and the abundance of antibiotic resistant bacteria. Advances in Animal Biosciences, 68.
7. World Health Organization, 2019. Critically important antimicrobials for human medicine.
8. Craig et al, 2020 The effect of inclusion of oregano essential oil in milk replacer and of concentrate pellet size on growth performance of dairy calves to 70 days of age. bsas conference proceeding 2020.