
Hoe kies ik het juiste vanggewas in mais?
Precisie in vanggewas: de cruciale keuze tussen gelijkzaai, onderzaai en nazaai voor maistelers


Welk systeem past het beste?
Bij de keuze van een vanggewas onderscheiden we drie systemen: gelijkzaai, onderzaai en nazaai. De keuze voor gelijkzaai en onderzaai kan extra punten opleveren bij de eco-premie regelingen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). In alle gevallen geldt: stem je keuze goed af met je loonwerker want de systeemkeuze heeft invloed op de onkruidbestrijding.
Gelijkzaai mais en gras
Bij gelijkzaai wordt het gras op hetzelfde moment gezaaid als de mais. Dit gras heeft alle tijd om te kiemen en zich te settelen tussen de mais, waardoor het een goede kans van slagen heeft. Wanneer de mais van het land gaat geeft het gras al meer draagkracht en kan het direct doorgroeien en stikstof vasthouden. Dit systeem is minder geschikt voor maistelers die problemen ervaren met probleemgrassen zoals vingergras. Stem je keuze goed af met de loonwerker in verband met de juiste onkruidbestrijding. Het gras mag zeker een tik krijgen om de mais op voorsprong te zetten, maar het gras moet niet weggespoten worden. Bij gelijkzaai kiezen we voor rietzwenkgras. DSV zaden heeft hiervoor het mengsel Humus-plus-rietzwenk, dat speciaal ontwikkeld is voor gelijkzaai in mais.

Onderzaai gras in mais
Bij onderzaai wordt het gras gezaaid wanneer de mais kniehoog staat. In dit systeem is een aangepaste onkruidbestrijding gewenst waarbij een compromis wordt gezocht tussen een geslaagde onkruidbestrijding en een geslaagde onderzaai. Overleg ook hier met uw loonwerker over de mogelijkheden. Bij onderzaai adviseert DSV zaden het speciaal ontwikkelde Humus-Plus-Engels. Deze mix zal de maisgroei niet remmen en past beter bij aaltjesbeheersing dan bijvoorbeeld Italiaans raaigras.
Nazaai van vanggewas na mais
Met een (ultra) vroeg maisras is de maisoogst voor 1 oktober mogelijk. Er zijn in de maisteelt dan geen beperkingen in de keuzes van onkruidbestrijding. Het tijdig inzaaien van gras-klaver of een ander vanggewas is mogelijk.
Conclusie
Het kiezen van het juiste systeem voor een vanggewas in mais (gelijkzaai, onderzaai of nazaai) is essentieel met het oog op de aangescherpte regelgeving en variërende weersomstandigheden. De keuze is afhankelijk van de bodem, aanwezigheid van onkruiden en probleemgrassen en het gekozen maisras. Overleg met loonwerkers is cruciaal, aangezien de systeemkeuze invloed heeft op onkruidbestrijding. Het succes van het vanggewas kan bijdragen aan het naleven van verplichtingen, maar ook aan de kwaliteit van de maisoogst en de algehele bodemgezondheid.
Het blijft voor velen nog even geduldig afwachten op beter weer zodat het perceel opdroogt. In de praktijk is het interessant om te zien dat juist bij de percelen waar vorig jaar het vanggewas geslaagd is, nu dit gewas doorgroeit en hiermee flink extra vocht onttrekt waardoor het perceel eerder te bewerken is.
Lees ook ons kennisartikel over de mengteelt van sorghum en mais: