Subsidie samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden
Dit artikel is verschenen op alfa.nl. Lees alles over onze dienstverlening op het gebied van agrarische subsidies.
Samenwerking in veenweidegebieden
Werk je als agrariër in een veenweidegebied, dan krijg je de mogelijkheid om met subsidie de grondwaterstand in het gebied te verhogen of je melkveebedrijf te extensiveren. Minimaal 50 procent van de percelen van het samenwerkingsverband moeten in een veenweidegebied liggen. De percelen van een samenwerkingsverband zijn bij elkaar minstens 200 hectare. Subsidie wordt verstrekt voor:
- Geringe drooglegging op grasland in het veenweidegebied. De drooglegging is jaarlijks van 1 april tot 1 oktober maximaal 40, 30 of 20 cm. Afhankelijk van de maximale hoogte van drooglegging bedraagt de subsidie jaarlijks per hectare: 545 euro bij max. 40 cm, 790 euro bij max. 30 cm en 1.355 euro bij max. 20 cm drooglegging;
- Een waterinfiltratiesysteem en digitale grondwaterpeilbuizen aanschaffen en plaatsen in grasland in veenweidegebied en de onderhoudskosten daarvan;
- Extensivering van de melkveehouderij: het productie- en bemestingsvolume wordt verlaagd naar 150 kg of 100 kg stikstofdierexcretie per hectare per bedrijf en je gebruikt geen stikstofkunstmest. Bij extensivering naar 150 kg stikstof bedraagt de subsidie jaarlijks €1.680 per hectare, bij extensivering naar 100 kg stikstof bedraagt de subsidie jaarlijks 2.430 euro per hectare;
- Combineer je de extensivering met geringe drooglegging, dan worden de jaarlijkse vergoedingen van de geringe drooglegging iets lager per ha.
De subsidie wordt voor maximaal 4 jaar verstrekt, met een minimum van 125.000 euro per project.
Samenwerking in Natura 2000-overgangsgebieden
Werk je als melkveehouder in en rond een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied, dan krijg je de mogelijkheid om met subsidie je bedrijf te extensiveren. Door het houden van minder melkvee, dan wel door het verwerven van extra hectares grond. Minimaal 50 procent van de percelen van het samenwerkingsverband liggen binnen een Natura 2000-overgangsgebied. Dit is een zone van 2.500 meter rondom een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Ook elk afzonderlijke melkveebedrijf binnen het samenwerkingsverband ligt voor minimaal 50% binnen het overgangsgebied. De percelen van een samenwerkingsverband zijn bij elkaar minstens 200 hectare.
Subsidie wordt verstrekt voor extensivering van de melkveehouderij: het productie- en bemestingsvolume wordt verlaagd naar 150 kg of 100 kg stikstofdierexcretie per hectare per bedrijf en je gebruikt geen stikstofkunstmest. Bij extensivering naar 150 kg stikstof bedraagt de subsidie jaarlijks 1.680 euro per hectare, bij extensivering naar 100 kg stikstof bedraagt de subsidie jaarlijks 2.430 euro per hectare.
Voorwaarden van deze regeling:
- Van een melkveehouderij is minimaal 80 procent van de landbouwgrond grasland;
- Minimaal 70 procent van de stikstofdierexcretie komt van melk- en kalfkoeien;
- De gemiddelde stikstofdierexcretie van het bedrijf is minimaal 50 kg stikstof/ha ;
- Een melkveehouderij kan maximaal aan één samenwerking deelnemen die deze subsidie aanvraagt
De subsidie wordt voor maximaal 4 jaar verstrekt, met een minimum van 125.000 euro per project.
Interesse?
De subsidie lijkt op het eerste gezicht lucratief, maar wees je er bewust van dat de keuze voor een van deze regelingen gevolgen voor je bedrijfsvoering heeft. Bij interesse zal er doorgerekend moeten worden of het ook financieel aantrekkelijk is in jouw situatie om hieraan mee te doen. Bovendien is de regeling complex omdat er sprake moet zijn van een samenwerkingsverband en je niet zomaar als individueel bedrijf kunt deelnemen aan de regeling. Neem contact op met jouw vaste contactpersoon bij Alfa of met jouw dichtsbijzijnde vestiging.
Lees alles over onze dienstverlening op het gebied van agrarische subsidies.
Tekst: Patricia Hooijberg